Gesturi in mediul de business, si nu numai.

5 Flares Filament.io 5 Flares ×

Salut si bine te-am reintilnit.

Deoare urmeaza sa sustin o conferinta despre nonverbal intitulata Vorbe despre Gesturi   cat si o sesiune de business networking vreau sa vorbesc de cateva gesturi care le intalnim in mediu de business.

Inainte de a incepe vreau sa mentionez ca orice asemanarea cu posibila realitate din Romania este pur si simplu intamplatoare, eu de fapt vorbesc despre office-urile din Brazilia sa zicem. Ca si paranteza, iti dai seama despre ce birouri vorbesc cei din Brazilia?

Imi place sa observ comportamentul oamenilor in diferite situatii pur intamplatoare. Am observat ca foarte multi barbati, care urmeaza sa aiba o provocare, sa zicem care vor sa abordeze o doamna (sa fiu stilat, sa nu zic tipa) fac gesturi asemanatoare. Stii care? Isi aranjeaza butonii, verifica slitu subtil, daca nu o fac subtil intra la categoria badarani, verifica pormoneul de la piept, si neaparat se uita la mar (nr.- termen pentru cunoscatori pentru Iphone ) Acuma daca au mura (tot pentru cunoscatori Black Berry ) sau Samsung ( pardon S5) sau orice altceva care mai demult il numeam telefon, trebuie verificat.

Acest gest este o interpretare a unei stari de verificare sau castigare a sigurantei. Un semn de auto validare. O singtama potrivita care imi vine in minte acum este „da sunt in regula si imaginea mea este buna” Acest gest l-am observat si la Printul Charles cand se dadea jos din masina instinctiv ducea mana la buzunarul de la piept al sacoului. Acuma din cate cunosc, membrii casei regale, nu prea stiu eu sa umble cu portofele la dineuri, si nici nu am vazut imagini cu dansii in care sa arate sau sa se laude de grosimea portofelului disponibil. Pur si simplu este un gest de confirmarea sigurantei.

Un gest de impunerea unei bariere este cel al posetei  pe brat. Nu am ninic cu pitzipoancele  (cu tz se scrie parca ) Daca poseta este mai mare cu atat intram in categoria grea si mai greu de inteles mesajul subconstient pe care vrea sa-l transmita, vrea sa atraga atentia, are nevoia de control, vrea sa domine, sau poate se muta si nu are unde sa isi depoziteze lucruri, (de ce sunteti si voi paranoici). Totusi o poseta purtata la brat, cu insistenta, de regula paralela cu partea frontala a corpului impune un mesaj de atentionare si de pastrarea distantei. Un exemplu este regina Angliei care mereu este insotita de poseta la brat. Acum fara sa fiu carcotas sau sa zic ceva de rau fata de Altesa Sa,  ganditi-va la programul unei case regale, la cate acte de caritate , dineuri, intalniri, reuniuni, sindrofii, lansari de carte, ignaugurari de magazine, si evenimente mondene este invitata si trebuie sa de curs. Este si normal sa nu mai ai chef de atatea, mai ales ca presa de scandal face analiza pe „text” a tot ceea ce faci si a mai ales cum arati. Si mai este si un protocol de imagine de care trebuie sa tii cont .

Nu o sa vorbesc de purtarea gentii, usor intr-o parte cu vizibilitate accentuata asupra incheieturii mainii colaborata cu folosirea limbajului obsesiv :” Hai Fato!” O sa discutam de mesaje in seductie si de atragerea atentiei in alta vreme. Acum nu stiu daca producatorii de dulapuri, au facut fuziuni cu cei de posete, dar in ultima vreme am vazut foarte multe posete cu dimensiuni asemanatoare unui bagaj de mana pentru avion, cred ca asta era argumentul principal.

Ca tot veni vorba de dineuri si de sindrofii, un mesaj fain care l-am observat in mediul de afaceri este intinderea mainii destul de infata in termeni populari, mie imi place sa zic salutul sulita. Aici mana este intinsa ferm, dreapta si daca se poate trece de nivelul plexului. Depinde de contextul dar poate semnifica doua aspecte total contradictorii, Unul ar fi un gest de dominare iar altul ar fi un gest de disconfort (si posibil o atitudine de inferiorizare) prin incercarea disperata de a pastra zona de confort si distanta personala intima intr-o zona safe. Mesajele trebuie citite in totalitatea lor nu doar individuale, in situatia descrisa mai sus este bine sa observam si zambetul si putem trage concluzia. Despre intinderea mainii si tipuri de salut, cat si contramandarea lor fara folosirea artelor martiale o sa povestesc pe larg si la conferinta dar si in articole dedicate acestui segment.

Ai fost vreodata la un client la el la firma si te-a condus dintr-o incapaere in alta sau de la un etaj la altul. Iti mai aduci aminte unde statea clientul? Faptul ca te-a invitat pe tine primul desi habar nu aveai pe unde trebuie sa te duci este sa zicem o forma usoara de politete in mediul de business. Desigur daca suntem un „pic paranoia” putem interpreta gestul de putere  „ eu detin contolul si o sa te ghidez de la spate sa reusesti”  Ti-ai amintit usoara atingere a umarului si la fel directionarea spre inainte, poate chiar si la fel de usoara bataie de cateva ori cu palma peste umar. Velcome in business world.

Pana la conferinta Vorbe despre gesturi  o sa mai vin cu picanterii despre nonverbal intalnit in mediul de business dar pentru ca este monden am sa iti propun un exercitiu simplu, (fara sa fac publicitate la o emisiune ). Iti pun 2 intrebari, si te rog sa vizualizesi imaginea prezentatorilor si sa imi spui care iti vin in minte prima data :

1 Un prezentator de la Romanii au talent. Doar unul.

 

2 Care a fost motivul de l-ai ales pe el si nu pe celalalt

 

Astept raspunsul tau!

In urmatorul articol o sa descriu acest test din punct de vedere al nonverbalului, si o sa vorbesc de inca cateva semne in relatiile de business.

O zi minunata,

PS: Daca te intereseaza cateva detalii despre conferinta despre  nonverbal, mai pun inca o data linkul de prezentare Vorbe despre Gesturi  iar daca ai orice intrebari te rog da un semn .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 Flares Facebook 5 Google+ 0 LinkedIn 0 Twitter 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 5 Flares ×